Logo De 9 Straatjes

zondag 1 maart 2015

Fifties Sixties in de Reestraat voor het laatst!

De 77-jarige Jetty runt al meer dan dertig jaar de vintage lampenwinkel Fifties Sixties in de Reestraat. Ze is meer dan alleen eigenaresse: “Ik doe alles zelf. Ik zoek de lampen uit, repareer ze en sleep ze naar de winkel. Ook sta ik zelf nog in de winkel om ze te verkopen. Maar nu is het tijd voor mijn pensioen.”


“Ik verkoop vooral lampen uit de jaren ’30 tot de jaren ’80, daarnaast verkoop ik nog kleingoed zoals broodroosters. Alles functioneert perfect, zelfs de oude telefoons. Hoewel ik alles in mijn eentje doe heb ik geen behoefte aan personeel, het gaat prima zo”.
“Ik heb veel vaste klanten, ik doe dit al meer dan dertig jaar en daardoor heb ik veel naamsbekendheid. Niet alleen in Amsterdam, maar ook in andere landen. De 9 Straatjes trekken ook toeristen uit het buitenland die regelmatig bij me terugkomen. Zo is er een handelaar uit Canada die elk half jaar lampen bij mij komt kopen en meeneemt om te verkopen in zijn eigen winkel. Waar ik de lampen zelf vandaan haal? Dat is het geheim van de smid!”
“Waarom ik deze winkel begonnen ben? In de jaren ’70 had ik een ander beroep waar ik op een gegeven moment niet meer terecht kon, toen heb ik besloten om van mijn hobby mijn werk te maken. Ik begon de winkel eerst in Edam en in 1980 ben ik naar Amsterdam gegaan”.
“Zelf heb ik geen artikelen uit de winkel in mijn huis staan. Bij mij thuis staan nog oudere spullen, die echt antiek zijn. In de winkel wil ik geen antiek verkopen, de vintage spullen die ik nu verkoop zijn namelijk een gat in de markt”.